Przepisy

Nasze KimChi jest nie tylko pyszną przekąską ale i wspaniałą bazą do przygotowania innych potraw !
Tutaj będziemy przedstawiać nasze sprawdzone potrawy, promować przepisy innych wariatów KimChi, a także zamieszczać Wasze propozycje….


Sałatka KIMCHI
Sałatka KIMCHI

KimChi jako przystawka, jako sałatka, jako danie…..

Przed podaniem tej pysznej sałatki po otwarciu słoika nie trochę pooddycha…..
A następnie posypcie nasze KimChi prażonymi ziarnami sezamu. Pięknie uwydatni to wszystkie smaki…. „

Zupa KimChi Jjigae

Czyli ratująca życie koreańska zupa kim chi z wieprzowiną, tofu i makaronem udon.
No to teraz spis rzeczy potrzebnych…ale na początek:
  1. Kuchnia to nie apteka, więc bez zbędnej precyzji
  2. Balans, równowaga smaków i ilości składników to sprawa podstawowa, więc korzystać z własnych kubków smakowych

    Zupa KimChi Jjigae
    Zupa KimChi Jjigae
  • ok. 2l. bulionu (u mnie to miso)
  • słoik kim chi z całym sokiem!
  • wieprzowiny ile tam chcecie. (300gr/3os.)
  • gotowy makaron udon
  • tofu
  • grzyby shitake (zalać wodą na godzinę przed..)
  • pędy bambusa
  • kiełki fasoli mung
  • dymka + czosnek
  • imbir
  • kolendra/pietruszka
  • sos/pasta chilli
  • sos sojowy
  • szczypta cynamonu (zbalansuje kwaśny smak)

Wieprzowinkę zmrozić w zamrażarce aby łatwiej pokroić w cieniutkie plastry. Chwilę smażyć na odrobinie oleju w woku/garnku z sosem sojowym, sosem chilli, imbirem i czosnkiem. Zalać bulionem i dodać grzyby shitake. Teraz czas na Gochugaru Kim Chi i pędy bambusa. Gotować do miękkości wieprzowiny (ok.15min.). Dodać gotowy makaron udon, pociętą dymkę, kiełki, pokrojone w kostkę tofu. Gotować jeszcze dwie minuty. Odstawić, zbalansować smaki według uznania (zupa ma być: kwaśna, ostra, słona ,słodka). A na koniec nawrzucajcie kolendry…
Do boju wojownicy Kim Chi!


Kimchi Quesadillas

A może tak szybki, łatwy i cholernie dobry fast food w stylu ‚korea&mex’. Do tego jakaś salsa i można podawać…


Dim Sum’y z KimChi i wieprzowiną

Aby wykreować takie DimSum’y, poniżej lista rzeczy niezbędnych:obraz
– mięso wieprzowe mielone (ok. 500gr)
– słoik Gochugaru KimChi
– sos sojowy, sos ostrygowy
– korzeń imbiru
– ocet ryżowy
– cynamon mielony
– gotowe, mrożone ciasto na wontony (do kupienia np. w kuchniach świata)
No i do roboty…..
Ciasto rozmrażamy, mięso przyprawiamy sosem sojowym, sosem ostrygowym i odrobiną cynamonu, KimChi siekamy drobno. Na pojedyńcze płaty ciasta nakładamy rozsądną ilość mięsa i KimChi, krawędzie zwilżamy delikatnie wodą i całłość zaklejamy w kształt sakiewki. I jak świstak zawijamy tak po kolei, aż nam się skończy cierpliwość…
Dim Sumy gotujemy ok.10-12 min w czym się da. (U mnie to zestaw garnków do gotowania na parze, a w oryginale to koszyczki bambusowe)
Pamiętajmy o pergaminie lub papierze do pieczenia bo Dim Sumki lubią się kleić….
A że całość doskonale uzupełnia sos, więc do sosu sojowego z dodajmy odrobinę octu ryżowego i świeżo startego imbiru i gotowe!