KimChi Co To Jest ?

Nazwa Kimchi pochodzi od słowa Shimchae – solenie warzyw to tradycyjne i jednocześnie narodowe danie rodem z kuchni koreańskiej składające się z ukiszonych/sfermentowanych warzyw na bazie kapusty pekińskiej. Tradycyjne składniki to kapusta pekińska, rzodkiew japońska (daikon), czosnek, papryka chili, cebula dymka, imbir, sól oraz cukier. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy o zasięgu lokalnym oraz sezonowej dostępności warzyw.

Kim Chi jako przystawka
Kim Chi jako przystawka

W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak opisane poniżej Oisobagi kimchi na bazie ogórka lub kimchi jjigae czyli zupa kimchi. Istnieje blisko na blisko 200 różnych sposobów na przyrządzenie Kimchi. W samej Korei słowo stało się tak popularne, że w używa się go podczas robienia zdjęć, w celu wywołania uśmiechu. Koreańczycy jedzą około 1,6 miliona ton kimchi rocznie, a o szczególnym przywiązaniu do tego dania może świadczyć fakt, że zostało wysłane w przestrzeń kosmiczną na pokładzie Soyuz’a TMA-12.

Kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do Korei (poprzez Japonię) na początku XVII w., a dopiero 200 lat później zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska (kor. baechu) dotarła do Korei z Chin prawdopodobnie w XIX w., wcześniej od mniej więcej VII w. stosowano miejscowe warzywa w zalewie solnej.

Kim Chi w glinianych garnkach
Kim Chi w glinianych garnkach

Dawniej przechowywano kimchi w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (ze względu na specyficzny i intensywny aromat), częściowo zakopane w ziemi, poza budynkami. Obecnie używa się specjalnych lodówek.

Naukowo potwierdzono, że Kimchi jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Oficjalnie figuruje na liście pięciu najzdrowszych „potraw” świata. Zawiera ono bowiem witaminy C, A, B1, B2, karotenu, wapnia i żelaza. Jest niskokaloryczne, przyspiesza metabolizm, ale jego największą zaletą jest to, iż Kimchi posiada bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w fermentowanych produktach spożywczych. W połączeniu z dużą ilością czosnku, imbiru i chili skutecznie pomaga w zwalczaniu wirusów w okresach zimowych.

Amerykański magazyn Health umieścił kimchi na liście 5 najzdrowszych pokarmów na świecie wskazując na niska kaloryczność, bogactwo witamin i bakterii szczepów lactobacillus wspomagających trawienie i wpływających bardzo korzystnie na odporność organizmu.


http://www.health.com/health/article/0,,20410300,00.html

Właściwości zdrowotne przyprawy KIM CHI
Właściwości zdrowotne potrawy KIM CHI